🌼 Zelfgemaakte Vlierbloesemsiroop

Ingrediënten (voor ca. 1 liter siroop):

  • 20 à 30 schermen verse vlierbloesem (vol in bloei, bij voorkeur 's ochtends geplukt)

  • 1 biologische citroen

  • 1 liter water

  • 1 kg kristalsuiker

  • (Optioneel) 1 tl citroenzuur (Voor de houdbaarheid, kleur en frisheid)

Bereiding:

  1. Oogst voorzichtig: Schud de bloesemschermen zachtjes uit om insectjes te verwijderen, maar was ze niet – dan spoel je het aroma weg.

  2. Snijd de citroen in plakjes.

  3. Breng het water aan de kook en haal het van het vuur. Voeg de suiker toe en roer tot deze volledig is opgelost.

  4. Voeg de vlierbloesem en citroenplakjes toe aan het suikerwater. Dek af met een schone theedoek.

  5. Laat het mengsel 24 tot 48 uur trekken op een koele plek.

  6. Zeef de siroop door een fijne zeef of kaasdoek. Voeg eventueel het citroenzuur toe.

  7. Breng de siroop kort aan de kook voor een langere houdbaarheid (deze stap is optioneel).

  8. Giet de siroop heet in gesteriliseerde glazen flessen en sluit direct af.

Bewaartip:

Bewaar in de koelkast of op een koele, donkere plek. Na openen in de koelkast bewaren en binnen een paar weken gebruiken. Je kunt de siroop ook in ijsblokjesvorm invriezen!